czwartek, 29 stycznia 2009

Tym razem wykrywaliśmy skrobię :D

Do doświadczenia potrzebowaliśmy:
  • czystą skrobię (mąkę)
  • ziarna grochu
  • ziarna pszenicy
  • ziarna słonecznika
  • 1 bulwę ziemniaka
  • 1 banana
  • Płyn Lugola
Przebieg:

Wszystkie wyżej wymienione produkty spożywcze po rozdrobnieniu łączyliśmy z Płynem Lugola. Do niektórych dla lepszej rozpuszczalności dodawaliśmy wodę.

Obserwacje:

czysta skrobia + woda + jodyna = ciemnoniebieska barwa
bulwa ziemniaka + jodyna = ciemnoniebieska barwa
banan + jodyna = ciemnoniebieska barwa
ziarna pszenicy + woda + jodyna = ciemnoniebieska barwa
ziarna grochu + woda + jodyna = ciemnoniebieska barwa
ziarna słonecznika + jodyna = nie zmienia barwy




Zauważyliśmy, że 5/6 rozdrobionych produktów po połączeniu z Płynem Lugola, czyli jodyną zmieniło swoją barwę na ciemnoniebieską. Tylko ziarna słonecznika miały inną barwę.Skrobię można wykryć w ziarnach grochu, pszenicy, czystej skrobi, bananie, bulwie ziemniaka.
Nie ma jej natomiast w ziarnach słonecznika.

Pozostałą część banana skonsumowaliśmy :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.