- czystą skrobię (mąkę)
- ziarna grochu
- ziarna pszenicy
- ziarna słonecznika
- 1 bulwę ziemniaka
- 1 banana
- Płyn Lugola
Przebieg:
Wszystkie wyżej wymienione produkty spożywcze po rozdrobnieniu łączyliśmy z Płynem Lugola. Do niektórych dla lepszej rozpuszczalności dodawaliśmy wodę.
Obserwacje:
czysta skrobia + woda + jodyna = ciemnoniebieska barwa
bulwa ziemniaka + jodyna = ciemnoniebieska barwa
banan + jodyna = ciemnoniebieska barwa
ziarna pszenicy + woda + jodyna = ciemnoniebieska barwa
ziarna grochu + woda + jodyna = ciemnoniebieska barwa
ziarna słonecznika + jodyna = nie zmienia barwy
Zauważyliśmy, że 5/6 rozdrobionych produktów po połączeniu z Płynem Lugola, czyli jodyną zmieniło swoją barwę na ciemnoniebieską. Tylko ziarna słonecznika miały inną barwę.Skrobię można wykryć w ziarnach grochu, pszenicy, czystej skrobi, bananie, bulwie ziemniaka.
Nie ma jej natomiast w ziarnach słonecznika.
Pozostałą część banana skonsumowaliśmy :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.